Despre

”Să colecționezi fotografii înseamnă să colecționezi lumea” – Susan Sontag

Cine s-ar fi gândit că într-un timp atât de scurt, aproape două sute de ani, un mediu atât de tehnic, mecanic chiar, izolat încă de la inventarea sa, și aflat mereu sub umbra celorlalte mari arte, urmează să ne invadeze viața de zi cu zi? Fotografia, în trecut, a inițiat mai multe intrigi, precum frica picturii față de un nou instrument de redare vizuală, una mult mai clară, mai perfectă. A fost martorul și, mai ales, vehiculul celor mai mari reușite ale umanității, cum ar fi prima aselenizare, dar și a celor mai mari orori, precum maldărele de cadavre din lagărele de concentrare naziste. Dar a fost mereu un instrument specializat, utilizat de persoane ce aveau o anumită cunoaștere specifică în domeniu. Astăzi, în schimb, fotografia este peste tot. În fiecare casă, în fiecare buzunar chiar. Iar reușitele tehnologice au oferit o mai mare accesibilitate la fotografie, tehnica presupusă n-a mai fost un impediment pentru utilizatorul cotidian. Practic, fiecare dintre noi putem, astăzi, să fotografiem.

photo-256887_1920
Indiferent dacă știm ce facem sau doar apăsăm un buton ce ne permitem să păstrăm o memorie vizuală. Fotografia, după cum spuneam câteva rânduri mai sus, ne-a invadat viețile atât de mult încât astăzi, nu numai că nu mai concepem viața cotidiană fără posibilitatea de a o captura, de-a o îngheța într-un cadru/suport bidimensional, dar a adus cu sine anumite modificări/manipulări/modelări ale percepției noastre față de real și vizual. Acest efect aproape brutal asupra actorului social a declanșat mai multe idei, teorii și concepte atât față de fotografie cât și față de realitate. Dar, mai ales față de relația dintre viață/realitate și fotografie.


Acest site își propune să ofere un spațiu (momentan online) de documentare, atât de tip arhivă cât și de tip forum, de lansare de idei și discuții, care să găzduiască texte și eseuri ce tratează diverse concepte, idei și tendințe creative în fotografia contemporană. Textele găsite aici sunt fie scrise de autori/artiști/fotografi români, fie de străini, traduse și adaptate limbajului specific domeniului.

files-1614223_1920

O platformă care facilitează accesul la informații teoretice și practice dar care-și propune să fie la zi cu fotografia contemporană, având și caracter de revistă publicând regulat știri și noutăți din lumea fotografiei contemporane.


Prin intermediul acestui site, și prin intermediul conținutului său se încearcă o altă abordare a expresiei artistice dominată de fotografie, încercând acomodarea utilizatorilor, creatorilor și consumatorilor de imagine ce calcă pragul virtual al site-ului cu viziuni și idei diferite față de cele convenționale din domeniu, unele care sunt încă ascunse, sau încă elitiste în spațiul cultural-artistic românesc.


Ne puteți contacta prin intermediul paginii de ‘Contact’ și, dacă vă interesează conținutul nostru și dacă considerați că vă este util și doriți să fiți la curent cu alte concepte și tendințe creative din fotografia contemporană puteți să vă înscrieți cu email-ul la secțiunea ‘Urmărește’ (din dreapta) iar ori de câte ori postăm veți fi anunțați.

negru

Reclame